Bergsåkers travbana

Intresset för travsporten

På 1920-talet väcktes intresset för travsporten i Sundsvall på allvar. Sundsvallsfjärden var en av de första arenorna där man körde på isen vintertid. Bland travvännerna väcktes så småningom tanken på en egen permanent bana. Den hamnade i Bergsåker och stod klar 1932.

Axel Engblom, Engbloms Åkeris grundare, var en av entusiasterna för travsporten och var även med och startade Bergsåkers travbana. Redan första tävlingsdagen på midsommardagen 1932 var han också med och tävlade i ett lopp.
 
Samma år startade Axel ett eget stall, Stall Gaffelby, som i många år var bland av de mest tongivande och segerrika på Bergsåker.

 

– I början körde vi bara kallblod. De hästar vi hade var samma hästar som i åkeriet. Hela veckan fick de jobba och köra gods och på söndagen tävlade vi med dem. Vi kunde ibland vara 3–4 från familjen i samma lopp då pappa Axel och mina bröder Agge och Assar också körde, berättar Alf Engblom.
 
Från början var det mest kallblod som gällde men Stall Gaffelby började också med uppfödning av varmblod. Stallet ansågs som en föregångare vad gäller uppfödning av varmblod i Norrland, något som många under lång tid ansågs omöjligt på grund av det bistra klimatet.

Agge Engblom blev den av sönerna som var mest aktiv inom travet och var under många år proffstränare på Bergsåker. Och brodern Assar Engblom var ordförande i Norrlands Travsällskap och i STC, Svenska Travsportens Centralförbund.

 

Familjen Engblom har varit aktiv i Bergsåkers travbana sedan starten men stallets storhetstid var under 50-, 60- och 70-talen. Några av våra framgångs-rika travare genom åren är Locke och Lockina (slutet av 50-talet), Donna Will, Sisters Girl och Selma (mitten av 60-talet), Petronius (slutet av 60-talet), Split och Blaze Big (i början av 70-talet).
 
Stallet var främst inriktat på varmblod under den här tiden men hade också framgångar med nordsvenskar, bland annat med Bonny på 70-talet.
 
På 70-talet nådde Stall Gaffelby sina största framgångar med hingsten Joe Spin, som kunde visa upp en segerprocent på hela 33 procent på 113 starter, däribland flera V65-segrar och placerade sig bland de tre främsta i hela 61 procent av loppen.

Engbloms Åkeri AB

Videgränd 4
852 34 Sundsvall

Kontakt

060 - 61 37 62
engblomsakeri@telia.com
© 2020 Engbloms ÅkeriInformation om cookies